Kaasaffineurs Van Tricht

Tips & Tricks

 Tips & Tricks over kazen

 

 Hoe bewaar je kaas?

  • algemeen: bewaar kazen koud in de koelkast (3 – 5°C)
  • harde en lopende kazen: verpak ze in cellofaanfolie en span goed aan
  • niet lopende witschimmelkazen (type chaource) en geitenkazen: leg ze in een plastic doos met deksel zodat de korst nog kan ademen. Wordt de korst te vochtig, haal dan het deksel eraf. De ventilatie in je koeling zorgt voor een uitdrogend effect.

 

Wat is de juiste volgorde van kaas op een bord?

Net zoals bij de meeste degustaties het geval is, start je met een zachte smaak en ga je geleidelijk aan over naar sterkere smaken. Bij de volgorde van kazen is dat net zo. We beginnen met de minst smaak-intense kaas en eindigen meestal met een blauwschimmel:

 

  1. witschimmel
  2. geiten- en schapenkazen
  3. half harde kazen
  4. harde kazen
  5. roodschimmel
  6. blauwschimmel

 

De 1ste twee kazen kunnen wisselen naargelang de smaaksterkte. Kazen met een uitgesproken kruid houden we voor het laatst in de volgorde (vb. Kazen met peper of kruidnagel).

 

Hoe snijd je kaas?

 

Aanvullen met tekeningen.