Kaasaffineurs Van Tricht

De Mont d’Or is er weer!

Mont d'Or 5klein
Na een tweetal weken rijping in onze cellen zijn de eerste Monts d’Or van het seizoen op smaak en klaar om gedegusteerd te worden!
De Mont d’Or is een zachte, fluweelachtige lepelkaas van rauwe koemelk uit de Jura. De naam Mont d’Or verwijst naar de berg waarop de kaas gemaakt wordt. De kaas wordt enkel gemaakt uit wintermelk, als de dieren op stal zitten. Hij heeft een vochtige, ivoorkleurige korst. De kaas is ontwikkeld met een band van sparrenhout, waarvan de geur in de kaas dringt en hem een aangenaam aroma verschaft. Deze houten band zorgt er ook voor dat de kaas zijn typische smaak krijgt en zijn vorm behoudt. De affinage duurt minstens drie weken. Daarna wordt de kaas bewaard op dennenhouten planken, gekeerd en gepekeld.
In Frankrijk wordt 95% van de Mont d’Or opgewarmd in de oven. Hierdoor hebben de producenten hun recept aangepast waardoor de kaas nog smeuïger werd maar dit wel ten koste van de smaak. De Mont d’Or van Marcel Petite is gemaakt naar het oude recept, meer op smaak dan op smeuïgheid.
De Mont d’Or is verkrijgbaar in 400g, 800g en 3kg. Hij wordt verkocht in een houten doosje waarin de rijping zich verder zet.

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*